Balog Árpád borászata

„ahol a természetes bor születik”


A borászat meghatározó jellemzője, hogy szőlőtermesztés és bor készítés során a természet rendjét és a hagyományokat tisztelve végezzük teendőinket. Célunk, értékteremtés egy jobb időket látott, nagy múltú szőlőtermő területen.


A borászat fő értékei:


1, Természetes bor készítése hagyományos technológiával. Fontos, hogy az adalék és segédanyag mentes borok, kénmentesek. A természetesség jegyében folyik a szőlő termesztése is. Hagyományosan művelt szőlő gyomirtó szer, műtrágya és egyéb felszívódó szerek teljes kizárásával.
Csak természetben előforduló alapvegyületeket, kontaktszereket használunk, melyek nem kerülnek be a növény nedvkeringésébe (az eső lemossa)

2, Kövidinka, mint helyi régi magyar fajta, melynek hagyomány hű termesztése, kiváló bort eredményez. Ebből a szőlőfajtából készült bor, közkedvelt volt a régi időkben és jellegzetes ízvilága mindenki számára behízelgővé teszi. Sajnos a nagyüzemi termesztésből megismert bor sokat ártott a fajtának, de a hagyományos termesztés során készült bor össze nem hasonlíthatóan gazdagabb élményt nyújt a fogyasztónak. Mivel csak a mi térségünkben található meg, ezért nagy lehetőség rejlik ebben a fajtában.

3, Hagyományos, a térségre jellemző parasztházban kínáljuk a bort és a készítés során is követjük a régi tradíciót. Az általunk használt módszerek mind régi alkalmazások, semmi új nincs, ez egyfajta érték teremtéssel egybekötött, érték megőrzés.


Környezetünk:

Csongrád és Bokros határában a Kadarka, a Kövidinka és az Arany sárfehér volt a meghatározó szőlőfajta. Mivel alacsony tőkefej műveléssel gondozták őket, ezek a szőlők szinte teljesen eltűntek, csak mutatóban maradt néhány elszánt gazdánál. Megjelentek a világfajták és a bőven termő divatos nemesítések.

A mintegy 11 ha szőlőterületet 2012-től kezdődően vásároltam, főleg Csongrád és Bokros határában. Jelenleg, ezen a vidéken nagyon sok elhagyott terület van, ezért erős kontrasztot mutat a több tíz éve elvadult tájban a szépen művelt szőlőskert. Jelenlegi fajtáink: Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc, Kadarka, Kövidinka, Pölöskei muskotály.

Borászatunkban kezdettől fogva fő motiváció, a bor szeretete. A szőlő művelése és a bor elkészítése során nagyon fontos, hogy minden munkafolyamatnál tiszteljük a természetet és őrizzük a hagyományokat. Számunkra a régiek bölcs megfigyelései többet jelentenek, mint számos technológiai leírás.

A szőlőt hagyományos módon műveljük, vegyszer használatát minimálisra szorítjuk és csak a természetben előforduló alapvegyületeket használunk (kén, réz).

Erős hozamkorlátozással dolgozunk (minimum 0,5 kg/tőke – maximum 1,5 kg/tőke), gyomirtó vegyszert egyáltalán nem használunk, kézi és gépi munkával tartjuk tisztán a szőlősorokat és sorközöket.

A szüretet a szőlő teljes érésekor kezdjük, a történelmi szüret időpontokkal egybecsengve. Mivel mindent elkövetünk, hogy kiváló minőségű szőlőt termeljünk, ezért elmondhatjuk, hogy ezek után a bor szinte magától elkészül, nekünk nincs más dolgunk csak hagyni, hogy a természet tegye a dolgát és ügyelni, hogy ne rontsuk el.

A fehérbort, a rosé-t és a sillert tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük. A vörösbort kádban, héjon erjesztjük (50, 60 vagy 70 nap), majd a bort leszínelve tölgyfahordóban érleljük.

Fontos, hogy nem használunk prést csak színelő hengert, ennek lényege, hogy csak annyi lét nyerünk ki a szőlő bogyóból, amit saját maga kiad préselés nélkül.

A bor készítése során nem kerül bele semmi segéd és adalék anyag. Boraink kénmentesek (2013-as 2015-ös és a 2016-os 2017-es 2018-as 2019-es borok teljesen kénmentesek).


A szőlőt Hódmezővásárhelyen dolgozzuk fel és itt tároljuk a bort, a tájegységre jellemző pinceszobában, melyet egy 150 éves vályogházban alakítottunk ki. Ugyan itt, berendeztünk egy kóstolóhelységet.

Újdonság, hogy Szegeden az Egyetem utcában egy látványpincét alakítottunk ki, ahol borkóstolókat 30-40 főig vállalunk.


Cím: 6800 Hódmezővásárhely Zrínyi u. 95.
E-mail: info@balogarpad.hu
web: www.balogarpad.hu
tel: +3630 6480049